Forum Forum dla kobiet Strona Główna Forum dla kobiet
Kobiece forum - porozmawiajmy o wszystkim
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nasze przepisy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum dla kobiet Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kingusiaczek
wpadam na chwilkę



Dołączył: 30 Lis 2010
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 21:06, 04 Lut 2011    Temat postu:

no tez mi się tak wydaje.. ale muszę spróbować. .bo gdzieś widziałam ze jednak pasuje..

a sos teriyaki charakteryzuje się słodkawo-winnym smakiem, jest stosowany głównie w kuchni japońskiej, na przykład jako marynata do grillowanego lub smażonego mięsa i ryb.:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
inka
może coś napiszę



Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 16:14, 08 Lut 2011    Temat postu:

może powrzucacie te fajne przepisy na mieso wieprzowe?:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kingusiaczek
wpadam na chwilkę



Dołączył: 30 Lis 2010
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 22:07, 10 Lut 2011    Temat postu:

inka napisał:
może powrzucacie te fajne przepisy na mieso wieprzowe?:)


Proszę bardzo:)

żeberka w sosie teiyaki ze śliwką



Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych,

2 cebule,

5 łyżek oliwy z oliwek,

6 suszonych śliwek,

4 łyżki sosy teriyaki,

Sól, pieprz, papryka czerwona,

1 litr wody.



Wykonanie:

Mięso podzielić na kawałki, po 2 żeberka, posypać przyprawami, polać sosem teriyaki, obłożyć pokrojoną w piórka cebulą i odstawić na 3 godziny do lodówki. Następnie przesmażyć mięso na oliwie około 3 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni zeszklić cebulę. Do garnka przelać resztę sosy teriyaki, uzupełnić wodą. Przełożyć żeberka, cebulę i pokrojone w paseczki suszone śliwki. Dusić, aż będą miękkie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
inka
może coś napiszę



Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 1:07, 19 Lut 2011    Temat postu:

a jeśli ktoś lubi oliwki to mogę podać przepis na polędwiczki wieprzowe z oliwkami.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kingusiaczek
wpadam na chwilkę



Dołączył: 30 Lis 2010
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 15:26, 19 Lut 2011    Temat postu:

Mardzo chetnie, mozesz wrzucic tu przepis:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
karolla
Gość






PostWysłany: Czw 21:54, 17 Lis 2011    Temat postu:

moze byscie sie podzielili jakimis fajnymi przepisami?

ja polecam: Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
inka
może coś napiszę



Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 11:22, 18 Lis 2011    Temat postu:

to może byś wrzuciła przepis na te poledwiczki?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
AniaS
Gość






PostWysłany: Sob 20:31, 19 Lis 2011    Temat postu:

tez chętnie bym skorzystała z przepisu.. Ja mogę polecić pulpety w sosie pieczarkowym:)
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kingusiaczek
wpadam na chwilkę



Dołączył: 30 Lis 2010
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 18:28, 26 Lis 2011    Temat postu:

Tez poproszę przepisy:) w szczególności na pulpety:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
alqa
może coś napiszę



Dołączył: 26 Lis 2011
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 11:21, 27 Lis 2011    Temat postu:

Kingusiaczek napisał:
Tez poproszę przepisy:) w szczególności na pulpety:)


AniaS czy o taki przepis miałaś na myśłi? Wink

DELIKATNE PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM
Składniki (dla 4 osób)

* 500 g łopatki PQS
* 1 duża cebula
* 1 jajko
* 3 łyżki bułki tartej
* natka pietruszki
* sól
* pieprz
* 350 ml bulionu



Sos pieczarkowy:

* 350 ml bulionu
* 150 g pieczarek
* 1 cebula
* 2 łyżki mąki
* olej
* sól
* pieprz


Wykonanie

Zmielić mięso w maszynce, połączyć z drobno posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Z przygotowanej masy formować niewielkie kuleczki, które należy następnie wrzucić do wrzącego bulionu i gotować około 5 minut. Przygotować sos: cebulę posiekaną w drobną kosteczkę i pokrojone w paseczki pieczarki przyprawić i smażyć razem około 5 minut. Dodać bulion, który został po gotowaniu pulpetów. Poczekać do zagotowania, wrzucić pulpety i dusić wszystko jeszcze około 10 minut. Na koniec zagęścić sos mąką. Gotowe pulpety podawać z ryżem lub kaszą.

przyznam się że znalazłam go na stronie Pork Quality System, ale jeszcze go nie wypróbowałam. Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
inka
może coś napiszę



Dołączył: 08 Lut 2011
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 19:33, 29 Gru 2011    Temat postu:

Fajny ten przepis, skorzystam z niego:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
iwwa
może coś napiszę



Dołączył: 11 Kwi 2013
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 9:12, 16 Kwi 2013    Temat postu:

Sos do wieprzowiny czosnkowy lub chrzanowy:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]

Teraz pytanie, który z tych przepisów jest smaczniejszy. Ja chyba skłaniałabym się do sosu chrzanowego. Wprawdzie czosnek idealnie pasuje do mięs, ale walory smakowe chrzanu bardziej mi odpowiadają :)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
olkkka78
bywam tu często



Dołączył: 04 Gru 2012
Posty: 124
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 11:07, 30 Kwi 2013    Temat postu:

to ja tez chyba zrobię takie polędwiczki, przepis nawet jak na moje możliwości znośny, więc powinnam dać sobie radę Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eizzy
bywam tu często



Dołączył: 12 Sie 2013
Posty: 133
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 13:00, 12 Wrz 2013    Temat postu:

Kingusiaczek napisał:
a ja robię zrazy wieprzowe w środku z pieczarkami:)


Nadało by się do tego takie wino? [link widoczny dla zalogowanych]

Dostałam je i chcę skomponować jakiś obiad, tylko najlepiej, żeby ktoś polecił właśnie :)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mirko
wpadam na chwilkę



Dołączył: 13 Lut 2012
Posty: 57
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wawa

PostWysłany: Czw 14:51, 17 Paź 2013    Temat postu:

U mnie akt odwagi, bo ciasto Pani Walewska z tego przepisu: [link widoczny dla zalogowanych]
Koleżanka namawiała, że ciasto dobre i trudne do zrobienia, ale w rzeczywistości, tylko to pierwsze się zgadzało. :) Robi się względnie szybko i łatwo, bo to tylko kwestia przełożenia kremem i dżemem. Ale pycha! :)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum dla kobiet Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin